S-a încheiat recensământul porcilor în județul Bacău

0
Loading...

Recensământul porcilor în Zona de protecție și în Zona de supraveghere delimitate în județul Bacău după confirmarea unui caz de Pestă Porcină Africană (PPA) la granița cu județul Vrancea a fost finalizat – a anunțat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

În zona de protecție, în localitatea Prădaiș din comuna Huruiești, au fost verificate, până pe 23 noiembrie, 129 de gospodării, din care au fost identificate 18 exploatații cu 39 de porci, sănătoși din punct de vedere clinic. În zona de supraveghere (comunele Tătărăști, Huruiești, Sascut, Dealu Morii, Podu Turcului), în 1.790 de gospodării au fost identificate 443 de exploatații cu 1.241 de porci, sănătoși din punct de vedere clinic.

În filtrele rutiere de control cu funcționalitate permanentă, în punctele importante de intrare-ieșire din localități, a fost identificat un transport de suine vii cu doi porci neidentificați și fără respectarea legislației sanitare veterinare privind transportul, identificarea și înregistrarea suinelor precum și fără respectarea restricțiilor impuse în zonele de protecție și de supraveghere a focarului de PPA din Vrancea.

A fost aplicată o sancțiune contravențională de 720 de lei și s-a dispus reintroducerea celor două suine în exploatația deținătorului, sub supraveghere sanitară veterinară, cu aplicarea legislației privind identificarea și înregistrarea suinelor.

În perioada 19-23 noiembrie au fost verificate și trei târguri săptămânale de animale.

Laboratorul sanitar veterinar al DSVSA Bacău a primit probe provenite de la 138 de mistreți vânați și de la un porc mistreț mort. Rezultatele analizelor efectuate nu au confirmat prezența virusului PPA.

„La această dată, Pesta Porcină Africană nu evoluează în județul Bacău, o parte din teritoriul județului fiind cuprins în zonele de restricții ale focarului de boală din județul Vrancea, comuna Homocea, sat Lespezi.”

Dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău

Sursa: https://www.desteptarea.ro/s-a-incheiat-recensamantul-porcilor-in-judetul-bacau/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.