12.3 C
Bacău
marți, 14 iulie, 2020

Părinții băcăuani, „selectivi” când vine vorba de adopții: pun accent pe etnie, sănătate, evoluția copilului

1 februarie 2019

În 2018, mai mulți copii și-au găsit un cămin, în cazurile a 42 de copii fiind încheiate procedurile de adopție. Față de 2017, numărul cazurilor este mai mare, atunci înregistrându-se 37 de adopții. Pe lista de așteptare se mai află 68 de cazuri, în 2018 fiind atestate și 57 de familii pentru adopție.

În continuare, pentru a declara un copil adoptabil, trebuie identificate rudele copilului până la gradul al patrulea, se evaluează situația economică și morală a acestora, se evaluează dacă au posibilitatea de a-l prelua. Această etapă este poate una dintre cele mai dificile, consumatoare de resurse umane și materiale. „Identificarea rudelor este îngreunată de faptul că, pe de o parte, părinții biologici nu-și cunosc rudele, iar pe de altă parte faptul că aceștia nu pot fi identificați la domiciliile cunoscute”, explică reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Celelalte etape ale procesului de adopție au termene fixe: 90 de zile pentru evaluarea familiilor potențial adoptatoare, încredințarea în vederea adopției este dată pentru o perioadă de 90 de zile, iar monitorizarea post-adopție durează 2 ani.

Ce fel de copii caută părinții băcăuani

Potrivit evaluărilor specialiștilor din DGASPC, cuplurile care doresc să adopte un copil exprimă diferite preferințe. „Familiile din Bacău pun accent pe etnia copilului, starea de sănătate a părinților biologici, nivelul de pregătire a familiei de origine, evoluția de la naștere. Familiile doresc ca nivelul de dezvoltare a copilului să fie același cu cel a unui copil care a avut parte de cele mai bune condiții de creștere și educare”, se arată în raportul DGASPC.

Mai îngrijorător este că multe familii refuză un copil pentru că nu corespunde așteptărilor, deși au informații cu privire la mediul de unde provine, la cauzele care au dus la instituționalizarea lui și tot ce a însemnat pentru el o astfel de experiență. „Familiile fac comparație cu alți copii adoptați de prietenii lor, sunt impresionați de evoluția copiilor, dar ignoră eforturile pe care familiile adoptatoare le-au depus pentru a atinge acel nivel de dezvoltare. Unele familii au dispuse să accepte un copil așa cum este și au considerat că educația și mediul în care crește un copil este cel mai important factor în evoluția acestuia ca om”, mai spun specialiștii care se ocupă de adopții.

Chiar și cu aceste impedimente, pe cifre, față de anii anteriori, numărul copiilor pentru care s-a deschis procedura de adopție aproape s-a triplat, de la 23 în 2017 la 74 în 2018. În 2018, au fost dezinstituționalizați 40 de copii, cu 8 mai mulți decât în anul precedent.

Sursa: https://zdbc.ro/parintii-bacauani-selectivi-cand-vine-vorba-de-adoptii-pun-accent-pe-etnie-sanatate-evolutia-copilului/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

929FaniÎmi place
212CititoriConectați-vă

Vaslui Plus

Tenisul de camp vasluian are viitor

15 iulie 2019Sportivi de top precum Simona Halep, Mihaela Buzarnescu, Sorana Carstea, Horia Tecau sau Marius Copil au readus, de ani buni, in atentia...

Alina Mihaela Olãreanu aduce a treia medie de 10 judetului Vaslui: “îmi voi continua studiile în Amsterdam”

FINAL… Încã o medie de 10 la Bacalaureat pentru judetul Vaslui. Aceasta apartine absolventei Alina Mihaela Olãreanu, care a adus Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”...

Nesimțirea companiei E.ON tronează la Bârlad: mai multe cartiere din oraș lăsate fără curent electric

BATAIE DE JOC… In această săptămână, aproape zi de zi, în tot municipiul Bârlad au fost pene de curent. Majoritatea au fost scurte și...