După 10 ani de lucrări, modernizarea termoficării Bacăului s-a împiedicat în ultima sută de metri de rețea

0
Loading...

24 ianuarie 2020

Proiectul gigant de modernizare a termoficării municipiului Bacău se încheie, după 10 ani de la lansare. Începută ca un

, investiția de zeci de milioane de euro, fonduri europene, s-a poticnit în ultima sută de metri de lucrări.

După 10 ani de la prima decizie de finanțare și 5 de la încheierea perioadei de eligibilitate, modernizarea rețelelor termice secundare (o componentă a proiectului dedicat termoficării, cu finanțare europeană) are șanse să se încheie abia anul acesta.

Deși mai sunt doar la 5 la sută de executat, cei 100 de metri de rețea secundară par a fi cei mai dificili. „Restul de executat, adică 100 de metri de rețea secundară dintr-un total de 47 de kilometri sunt la un singur punct termic din cele 22 prinse în proiect. Mai sunt de executat și lucrări de finalizare a montării buclelor de racordare și contorizare, a sistemului de semnalizare avarii și transmitere de date, precum și lucrări de aducere a terenului la starea inițială”, se arată într-un răspuns al Primăriei Bacău, la solicitarea Ziarului de Bacău.

Se pare totuși că Primăria are de gând să aplice penalități de întârziere constructorului, care a și fost notificat în acest sens. Practic, cei 5 la sută trebuie finalizați până la 31 decembrie 2020. Până acum, primăria nu a fost penalizată în niciun fel. Modernizarea rețelelor trebuia să se încheie în 2015, dar ulterior s-a reușit fazarea lui pentru ca totuși municipalitatea să nu fie nevoită să returneze sumele cheltuite deja.

În total, proiectul a fost în valoare de 238 de milioane de lei și a inclus închiderea depozitului de zgură, construirea grupului 2 de

și modernizarea rețelelor secundare. Acestea din urmă au fost modernizate de asocierea de firme Branpis – Elsaco – Logstor – Confort în baza unui contract de 85 de milioane de lei. Societatea Branpis, care a fost partenerul principal din asociere, execută în prezent lucrările la rezerva de apă a municipiului.

Sursa: https://zdbc.ro/dupa-10-ani-de-lucrari-modernizarea-termoficarii-bacaului-s-a-impiedicat-in-ultima-suta-de-metri-de-retea/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.