În contextul Sărbătorilor de Iarnă, Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău atrage atenția populației asupra riscurilor pentru sănătate generate deconsumul exagerat de alimente și băuturi alcoolice , mai ales după perioada de post îndelungat.
Specialiștii avertizează că excesele alimentare – în special consumul de carne de porc și preparate tradiționale precum tobă, cârnați, caltaboș, șuncă, maioneze, dulciuri și alte alimente greu digerabile – pot conduce la afecțiuni grave, precum:
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cetățenii sunt sfătuiți să achiziționeze produse alimentareexclusiv din surse autorizate sanitar-veterinar , aflate în termenul de garanție. Nerespectarea acestor recomandări poate duce la apariția unor afecțiuni precum:
De asemenea, persoanele care aleg să petreacă sărbătorile în unități de alimentație publică sunt îndemnate să evite consumul preparatelor care prezintăaspect, miros sau gust neplăcut .
Asigurarea asistenței medicale de urgență în județul Bacău
Menționăm că, pe toată perioada Sărbătorilor de Iarnă,asistența medicală de urgență prespitalicească și spitalicească va fi asigurată 24 de ore din 24 , pentru toate specialitățile medico-chirurgicale și stomatologice, prin următoarele structuri:
Spitale publice – activitate permanentă:
Serviciul de Ambulanță Județean Bacău funcționează în regim permanent și poate fi solicitat pentru urgențe medico-chirurgicale prinNumărul Unic de Apeluri de Urgență 112 .
Centrele de Permanență vor asigura asistență medicală de urgență după următorul program:
Centre funcționale:
Totodată,Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău asigură serviciu de permanență la numărul de telefon.
Autoritățile sanitare recomandă populațieimoderație, prudență și responsabilitate , pentru a se bucura de Sărbători în siguranță și cu sănătate.