20.5 C
Bacău
28 aprilie, 2024

Profesori inimoși organizează o tabără de astronomie în Comuna Motoșeni, Județul Bacău

13:15, 6 iulie 2019

Star party-ul organizat în perioada 05 – 07 iulie 2019 de Școala Gimnazială „Gheorghe Nechita” Motoșeni, județul Bacău și Primăria Motoșeni, județul Bacău în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui și Astroclubul „Perseus” Bârlad, județul Vaslui a avut parte de un mare succes de la bun început, din prima zi, în rândul membrilor Astroclubului „Perseus” Bârlad, a elevilor olimpici la astronomie, a astronomilor amatori individuali, a astronomilor amatori din cluburi şi asociaţii astronomice din ţară și cu publicul larg din mediul rural și urban, astfel încât numărul participanților a fost mare, aceștia având domiciliul în județele: Galați, Bacău, Vaslui, Vrancea și Iași.

Tabara de astronomie are drept obiectiv promovarea astronomiei, a educației prin astronomie pentru reducerea abandonului școlar și realizarea de observații astronomice planetare, roiuri de stele) și stelare (stele duble), deep-sky (galaxii, roiuri de galaxii, nebuloase planetare și planetele.

Această activitate de educație și știință se desfășură în perimetrul localităților: sat Poiana, comuna Motoșeni, județul Bacău; sat Cociu, comuna Motoșeni, județul Bacău; sat Chetreni, comuna Motoșeni, județul Bacău; sat Chicerea, comuna Motoșeni, județul Bacău și sat Răzeșu, comuna Glăvănești, județul Bacău, la cca. 50 Km N-V de Bârlad și la cca. 90 Km S-E de Bacău.

Toţi cei care doresc să participe efectiv pe întreaga activitate în „star party” trebuie să vină pregătiţi corespunzător pentru acest gen de activitate: cort, izopren, haine groase, apă şi alimente neperisabile pentru cel puțin 2 zile.

În cadrul acestui eveniment publicul obişnuit poate participa împreună cu membrii clubului de astronomie la observaţii astronomice, iar accesul va fi liber. Cei care doresc şi dispun de mijloc de transport personal pot să vină seara, după ora 21.00, în perioada 05 – 07 iulie 2019, să privească cerul prin instrumentele și accesoriile optice de astronomie aflate în dotarea științifică și tehnică a Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui.

Aseara participanții la “star party” au privit spre planete, comete, stele, roiuri, nebuloase și galaxii și au discutat despre Universul nemărginit si totodata despre fenomenele astronomice lunii iulie . Luna iulie este o lună bogată în fenomene astronomice. În noaptea de 9 spre 10 iulie, planeta Saturn se va afla la opoziţie, moment când va fi vizibilă în condiţii foarte bune. Tot în iulie, pe cerul de seară pot fi observate planetele Saturn şi Jupiter. Luna va fi pe 13 iulie în conjuncţie cu Jupiter, iar pe 16 iulie va fi în conjuncție cu Saturn. Cel mai așteptat eveniment astronomic al acestei luni va fi în noaptea de 16 spre 17 iulie. Atunci va avea loc o eclipsă parţială de Lună, ce va fi vizibilă din ţara noastră. Faza maximă a eclipsei va fi la ora 0:31. Luna iulie se va încheia cu spectacolul oferit de maximul curentului de meteori Delta Aquaridele, pe data de 30.

Sursa: https://www.curentul.info/educatie/star-party-tabara-de-astronomie-comuna-motoseni-judetul-bacau/

Ultimă oră

Același autor