20 C
Bacău
28 aprilie, 2024

VIDEO Umbrărescu lucrează şi noaptea pe A7 Bacau – Paşcani, pentru a recupera întârzierea

Umbrarescu a finalizat o bucata din Centura Bucurestiului, astfel ca de 2 saptamani lucrarile la lotul 1 din Bacau – Pascani se desfasoara intr-un ritm alert.

12 dec. 2023, 17:07

Nici noaptea nu îl oprește pe Dorinel Umbrărescu! Furnicarul UMB mută și munții din loc pentru Autostrada Transilvania

Umbrărescu a revenit în forţă pe A7. Lucrarile pe tronsonul Bacau – Pascani – parte din Autostrada A7 Ploiesti – Pascani – au stadiul fizic cel mai redus din intreaga autostrada. Umbrarescu nu a mobilizat pana in urma cu 2 saptamani angajati pe acest tronson, iar stadiul fizic era undeva la 1-2%. Umbrarescu a finalizat o bucata din Centura Bucurestiului, astfel ca de 2 saptamani lucrarile la lotul 1 din Bacau – Pascani se desfasoara intr-un ritm alert.

Angajatii UMB au fost filmati ieri seara pe teren, in jurul orei 23:00, cum aduceau umplutura pentru terasamentul autostrazii:

Constructia A7 Bacau – Pascani este realizata de ASOCIEREA S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L., care a semnat contractul de execuție în data de 15 februarie 2023. Conform termenilor contractuali, perioada de execuție a proiectului este de 30 de luni.

Citește și

Filmare pe lotul 1 al Autostrăzii A7, Bacău-Pașcani, în dreptul localității Dumbrava (BC). În a doua parte a filmării sunt cateva cadre cu forezele din zona nodului A7 cu DN2 la Sud de Răcăciuni.

Autostrada Moldovei (A7), tronsonul Ploiești – Pașcani, are de miercuri constructor și pentru ultimul lot, după o „telenovelă” începută în 2021. La semnarea contractului au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, deși este vorba de un „ciot” de 13,9 km.

Semnarea contractului de peste 200 de milioane de euro pentru lotul Pietroasele – Buzău (13,9 km) vine după doi ani de blocaje și contestații în instanță, începute după prima licitație, din 2021.

Acestea au ținut pe loc începerea lucrărilor pe cel mai mic dintre cele 3 loturi ale tronsonului Ploiești-Buzău din A 7.

Sunt, de altfel, singurele trei loturi din cele 13 de pe A7 Ploiești – Pașcani (Autostrada Moldovei) care nu sunt construite de companiile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Singura bucată de pe traseul autostrăzii circulabilă în prezent este Centura Bacăului (20,2 km), inaugurată în 2021, dar care este considerată distinctă de cei 320 de km finanțabili prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Miercuri, la Buzău, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că „toată A7 este prinsă în PNRR, din bani europeni”. Afirmația este inexactă.

Finanțarea de 1,9 miliarde de euro din PNRR provine din fondul de împrumuturi (fie și la dobânzi mai avantajoase)- la fel ca și celelalte proiecte rutiere din program – și nu din componenta de fonduri nerambursabile, unde sunt incluse doar proiectele de transporturi feroviare.

De altfel, pentru co-finanțarea autostrăzii, Guvernul a contractat deja mai multe împrumuturi, în valoare de sute de milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiți (

Valoarea totală a drumului cu o lungime de 320 de kilometri este de 6,7 miliarde de euro, cu TVA.

Includerea în PNRR impune pe de altă parte finalizarea lucrărilor până în 2026, însă, în prezent, pe multe dintre loturi, stadiul este de sub 10%, în condițiile în care majoritatea lucrărilor au început în 2023.

Totodată, pentru loturile 1 și 2 de pe distanța Ploiești – Buzău, cele mai avansate ca stadiu de realizare, au fost sau urmează să fie extinse termenele din contract, deși lucrările au început încă din august 2022.

Stadiul lucrărilor pe A 7 Ploiești – Pașcani

TOTAL: 320 KM

Ploiești – Buzău 63,25 km

Lot 1 Dumbrava – Mizil (antreprenor general – Pizzarotti) – 21 km – 34 %

Lot 2 Mizil – Pietroasele (CONI) – 28,35 km – 29,60%

Lot 3 Pietroasele – Buzău (Nurol) – 13,9 km – 0%; contract semnat miercuri

Loturi construite de UMB / Dorinel Umbrărescu

Buzău – Focșani 82,5 km

Tronson 1 Buzău – Vadu Pașii – 4,6 km – 22,5%

Tronson 2 Vadu Pașii – Râmnicu-Sărat – 30,8 km – 22,52%

Tronson 3 Râmnicu-Sărat – Mândrești Munteni – 36,1 km 25%

Tronson 4 Mândrești – Focșani Nord – 11 km – 27%

Focșani – Bacău 96,12 km

Tronson 1 Focșani – Domnești Târg – 35,6 km – 6%

Tronson 2 Domnești – Răcăciuni – 39 km – 3%

Tronson 3 Răcăciuni – Bacău – 21,52 km – 2%

Bacău – Pașcani 77,3 km

Lot 1 Săucești – Trifești – 30,3 km – 3%

Lotul 2 Trifești Gherăești – 19 km – 1,1%

Lotul 3 Mircești Pașcani – 28 km – 1,5%

Sursa: CNAIR

* Traseul autostrăzii parcurge și centura Bacăului (20,2 km), inaugurată în 2021, fără a fi inclusă în cei 320 km ai autostrăzii, finanțați prin PNRR

**Autostrada A7 prevede încă 130 de kilometri de la Pașcani la Siret, la granița cu Ucraina. Licitația pentru primul tronson, Pașcani – Suceava, urmează să fie lansată.

Contract semnat după o avalanșă de contestații și re-evaluări

Consorțiul turc Nurol – Makyol, cu care Compania Națională de Autostrăzi a semnat miercuri contractul de realizare a lucrărilor, a fost desemnat câștigător în instanță, în luna octombrie, printr-o decizie a Curții de Apel București.

Cele două companii mai câștigaseră o dată licitația, cu un an mai devreme, tot în instanță, după ce au contestat câștigătorul inițial.

Nurol și Makyol au fost la rândul lor contestate de către compania românească Danlin, iar, în mai 2023, CNAIR a desemnat un nou câștigător: compania turcă Tekfen.

Turcii de la Nurol au contestat din nou la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Curtea de Apel București a menținut decizia și așa consorțiul al cărui lider este Nurol a rămas câștigător.

Cronologia a fost prezentată recent de Pro Infrastructura, dar a fost confirmată și de reprezentanții din Transporturi.

„Ca urmare a multiplelor contestaţii, Lotul Pietrosele-Municipiul Buzău este ultimul lot al A7 pe care nu au început lucrările din cauză că până acum nu a putut fi semnat contractul”, scria secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, la anunțarea câștigătorului.

Ministrul Transporturilor a pus pe seama CNSC blocajele de adjudecare a contractului de lucrări. Semnarea contractului, miercuri, în prezența premierului și a ministrului Transporturilor pare să fi pus capăt telenovelei.

Durata de execuție este de 1 an și 8 luni, cu garanție de bună execuție de 10 ani.

Moldova vrea încă autostrăzi

„Acum un an și ceva am fost tot la Buzău la semnarea contratului pentru primul lot din A7, acum semnăm pentru ultimul dintre ele”, a spus miercuri premierul Ciolacu și l-a lăudat pe ministrul Grindeanu pentru că a deblocat, odată cu adjudecarea ultimului contract, toate licitațiile pentru A7.

De precizat că traseul integral al A7 – Autostrada Moldovei – prevede și prelungirea cu încă 130 de km până la Siret, via Suceava. Premierul a subliniat și că Autostrada Moldovei este așteptată de locuitorii acestei regiuni de peste 30 de ani.

El nu a făcut însă referire deloc la A8, „Autostrada Unirii”, Târgu-Mureș – Ungheni (Republica Moldova), cu o lungime de 304 km – din care 2 tronsoane sunt incluse de asemenea în PNRR – așteptată și promisă de și mai mult timp în regiune.

Sursa: https://www.romaniatv.net/video-umbrarescu-lucreaza-si-noaptea-pe-a7-bacau-pascani-pentru-a-recupera_7960521.html

Ultimă oră

Același autor